LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player
A Bálint-napi bormustra ötlete sikeres volt, a három helyszínen nagyon sok Avasi Borút Egyesületi tag jelent meg, és a Miskolczi Pincék Asztaltársaságából is érkeztek érdeklődők.
A sikerre való tekintettel, ezen rendezvényt bevesszük földalatti mozgalmunk éves rendszeres megmozdulásainak sorába!A képek magukért beszélnek,  aki kihagyta, sajnálhatja!


Bálint napi Bormustrára gyűltek össze az Avasi Borút Egyesület és a Miskolczi Pincék Asztaltársaságának tagjai február 15-én.
A kóstolás a Bokályos Pincében kezdődött, majd Sityu Pincéjében folytatódott a kortyolgatás és csipegetés.
Természetesen mindezt a borivó ember alaposságával tették.
Az estét a Margit Pincében, Nagy Bélánál fejezte be a társaság, aki 2013 Miskolc Város Fehér Borának büszke tulajdonosa. A díjnyertes Sauvignon Blanc-on kívül még jónéhány finom nedüt fogyasztott el a csapat, majd az est zárásaként a házigazda 60. születésnapja alkalmából néhány palack muzeális Tokaji Aszúból is kihúzódott a dugó.Emlékeztetőül a meghívó: