LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

2012. Május 12, Szombat:

FELÉLED AZ AVAS !

Borverseny

és

első Avasi Borangolás !

Elsőként a friss beszámolókat látod a rendezvényről, a végén ott vannak a szervezéskori meghívók és hírek.

Kattints a videolejátszóra! I.Avasi Borangolás - Miskolc TV

..

 I. Avasi Borangolás.

Az időjárás ma is kitett magáért, sötétedésig kitartott a 30 fokos meleg. Így meglehetősen sok érdeklődő jelentkezett nem csak a borvesenyre (  kb. 130 üveg borral neveztek be)  de az első Avasi Borangolásra is.

Az ELSŐ AVASI BORANGOLÁS hangulatos képeit egy volt egyetemista csapat dokumentálta részünkre, akik azon kevesek közé tartoznak, akiknek sikerült mind a 16 helyszínt végig kóstolni - ráadásul nem csak a kitelepült hírneves borászok borait, de a házigazdák által kínált igazi miskolci borokat is maradék nélkül letesztelték. 

Ezen kívül hírt hoztak "műsoron kívül" kinyitott pincékről is, ahol szívélyesen kínálták őket a pincegazdák a saját boraikból.  Kóstolás  szempontjából  tehát messze túlteljesítették a Borverseny bírálóinak "kapacitását" mégis épségben, két lábon tértek vissza kiinduló pontjukra!

Élvezzük együtt a hangulatot!  kb. 3x70 fotó:

Vetítő:
 

A Boon-on is írnak róla, és képek is vannak >> ide kattintva.

16 pince nyitott ki önként, a rendezvényt támogatva, és ad otthont neves borászoknak, akik borait kóstolni lehet a pincesorokon!

Ezen kívül mindenhol lesz " gasztronómia", azaz  valami féle sütöde, lacipecsenye, krumpli lángos, stb, nehogy megártson a borkóstolás.

Ráadásul, mindenhol lesz valami "lárma" is a rendezvényhez, azaz  zenekarok,  zenészek.

 

Köszönjük a rendezvény sikeréhez hozzá járuló avasi pincegazdák

fáradságos vendéglátó munkáját! 

Szeretettel várjuk az avasi bor- és pincekultúrát felidézni  szándékozó,

patrióta érzelmű miskolci polgárokat egy kellemes avasi sétára,

egy-egy pohár minőségi borra,

világot megváltó beszélgetésre, ahogy ezt őseink is tették.