LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player


Tudtad-e hogy nem csak nálunk van Avas?


A Földrajzi nevek etimológiai szótára két Avas hegyről és négy Avassal kezdődő településnévről számol be (de ezeken kívül még számos avas jelzővel ellátott helynév is létezik, szerte a magyarok lakta vidékeken). Az Avas földrajzi név már a 13. században feltűnt okiratokban, de először Miskolctól távoli helyeken. A név eredetéről több, egymástól jelentősen különböző elképzelés és feltételezés látott napvilágot. (Wikipédia)Ide kattintva is van  Avas-hegy

Ide kattintva is van Avas hegy,

Ide kattinva is van Avas  (falu)

Ide kattinta is van Avas
,

Ide kattinva is van Avas,


Ide kattintva is van Avas,Miskolc hegyét, pontosabban annak művelt részét a középkori forrásokban Szentgyörgy hegynek nevezték, az Avas megnevezés csak később jelent meg.

Ezen az 1916-os térképen is jól látható, hogy Miskolc hegye a Szentgyörgy hegy,  legnagyobb területei a

- Felső Szentgyörgy,

- Közép Szentgyörgy,

-
Alsó Szentgyörgy,

- Tűzköves,   Ruzsin,  Medinkás...

...  és csak a hegy "teteje"  az Avas tető.

 

Szent György-kápolna
Az Avas-tetőn állt, a mai kilátótól keletre 1376 előtt épült, az Avas is róla kapta korabeli nevét (Szent György-hegy).

Pontos helye nem ismert, ahogy pontos megjelenése sem. Az 1544-es török támadásban pusztult el.

Ez a kép adhat fogalmat róla, bár inkább csak a helyéről, mert már ez is bőven a pusztulás után készült: 

Akkor most  Szentgyörgy hegyünk van, vagy Avasunk?

 

Persze a Szentgyörgy heggyel se lennénk egyedül, legközelebbi rokonunk a borairól is híres külön írt Szent György hegy lenne..


"A BADACSONYI és a SZENT-GYÖRGYHEGYI között levő különbségről, majd ha az egyetemen a bortudományi tanszékre kineveznek, egy fél évig fogok előadni. Ez az iskolapéldája annak, hogy két nagy bor miben tud egymáshoz hasonlítani és miben tud különbözni." (Hamvas Béla)

 

...vagy más neves borvidékek Szent-György-hegyei... például a Burgundi hazája..