LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player
Tisztelt Pinceszomszédok!

A Polgármesteri Hivatali  Tájékoztatás szerint:

Ha valami gyanús mozgás, vasgyűjtés, randalírozás, illetéktelen beköltözés, betörés,  3,5 tonnánál nehezebb gépjármű, tűzeset- vagy egyéb rongálás jelentkezne:

A  városi rendészet elérhetőségei :
06-80-46-00-46  éjjel nappal ingyenesen hívható!

A területi rendész elérhetősége : Zakhar József  06-70-380-6019  e-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Egyéb:

A pincesorokkal kapcsolatos észrevétel, jobbítási javaslat,
kiszáradt fák kivágása, támfalomlás. útrongálódás, hiányzó-megrongált  világítás, stb
ide küldendő:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Tisztelt Tagtárs!

Tájékoztatunk, hogy 

Az Avas ódon falai szakmai program megvalósítását

2020 évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.