LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

MÉLYVÖLGY


A Mélyvölgy választóvonal  a Nagyavas és a Kisavas pincesorai között. A Mélyvölgytől jobbra (nyugatra) az Avasi református templom és temető képezi a nagyavasi pincesorok "kapuját", a mélyvölgytől balra az avas a Mindszent felé kanyarodik, a régi térképeken "Mindszent-Kisavas" néven jelzett terület, számzott pincesoraival.

Az Avason elsőként a XVI. században a Mélyvölgy pincéi alakultak ki.

A leírások közül figyelemre méltó az egri káptalan 1562-ben kiállított oklevele, amelyben bizonyítja, hogy Thamaszi (Tamási) Egri János Miskolc melletti négy darab szőlőjét, két darab szántó földjét és Miskolc város szőlőhegyén, a Szentgyörgy hegyen lévő három pincéjét eladta Máté Benedeknek és Máté Ambrusnak. Ez a három pince az Avas keleti kiszögellésén, a volt kilátótorony helyén álló egykori Szent György kápolnához felvezető völgyön, a mai nevén Mélyvölgyön volt.

Az Avasnak ezen a részén ma is legsűrűbben találjuk a pincéket.

 
Mélyvölgy út - Csáti sor -
Petőfi sor- Rácz sor
körséta
Körsétánkat a Mélyvölgy úton kezdve, a Palacsintaháznál jobbra indulunk.

A térképen jelölt körséta a Csáti sor, Petőfi sor, Rácz sor, Sziget sor pincéin megy végig, amelyek a Mélyvölgy déli fekvésű pincéi, de nyugati végük már átnyúlik a Nagyavas pincesorai irányába.


Érintjük az avasi református temetőt, templomot, Bortanyát, megállunk az avasi kilátóhoz vezető sétány alján, lenézünk a Mélyvölgyre és a városra.

A térképet a valós utcanevek és házszámok miatt korrigálni kellett, a séta iránya és a fotók nyíllal és pontokkal jelölve. Érdekesség, hogy még egy 10 m-es szakaszon sehol nem szereplő utcanév is van: Szigetsor.

Sajnos sok helyen vérzik a pincesor, a vasat,  fát gyűjtő, pincéket rendszeresen kirabló, visszatérő kissebség miatt sok pince magára van hagyva, tulajdonosuk bele fáradt a szélmalomharcba.
MÉLYVÖLGY
CSABAI   és   ZSOLCAI sor


 
A Mélyvölgy út tetején az "Y" elágazásban ( a Palacsintaháznál) balra tartva, már a Csabai soron sétálunk.  Pontosabban, pár méter múlva a pincesor jobb oldala Csabai sor, bal oldala Zsolcai sor. És mivel őseink össze-vissza furkálták az Avast,  van úgy hogy a bal oldali pincék némelyike a jobb oldali pincesor alá kanyarodik át.  Ennek megfelelően a borházak  itt-ott meg is szakítják a volt Zsolcai sort, ami ma már 3 darabból áll. Azután, amikor a jobb oldalon elfogynak a Csabai sor házai, onnantól már csak bal oldalon vannak pincék, tehát innen kezdve ugyanaz a pincesor már Zsolcai sor. Van is keresgélés amikor a vízórákat jönnek leolvasni...

Akkor induljunk fölfelé:  az út jobb oldala a Csabai sor:


Az út bal oldala a Zsolcai sor:

MÉLYVÖLGY
ARNÓTI sor


A Csabai soron nagyjából 100 hosszúlépést (legyünk stílusosak)  felfelé haladva, bal oldalon -pincesori mértékkel mérve - egy "főtér" jellegű útelágazás van, ahol bal oldalon a Zsolcai sor második szakaszára juthatunk be. Itt balra, a Zsolcai sor fölött látható az Arnóti sor.


Az Arnóti sorra autóval itt lehet feljutni, ( vagy a Földes Ferenc utcáról). 
Később még gyalagos lépcsősorok is vannak.

MÉLYVÖLY
 GYŐRI  sor

A  Mélyvölgyön (Csabai soron) fölfelé sétálva, a Csabai sorról egyetlen pincesor ágazik fel jobbra, a Mélyvölgy napsütötte oldalára. Ez a Győri sor. 

Erről a pincesorról gyönyörű kilátás esik a Mélyvölgy árnyékos, szemben lévő oldalán húzodó Arnóti és Zsolcai sorra, miközben közvetlenül lábunk alatt a Csabai sor borházainak tetejét látjuk. Távolabb a Mindszenti templom csúcsai tűnnek elő a lomkoronák között.


A pincesor keskeny gyalogút, autóval nem járható.

A Győri sor vége egy lépcsősor, mely levezet az első körtúra útvonalára, a Szigetsorra, illetve, inne a Rácz-soron át el lehet sétálni a Nagyavas pincesorai felé.
Következő menüpontunk a Kisavasi pincesorok, melyek Mélyvölgy felé átnyúló részei innen a Győri sorról már láthatók a fotó bal felső sarkában.

A KISAVAS  pincesoraira ide kattintva is eljuthatsz.