LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player


Virtuális sétánk során először a Nagy-Avas pincesorait sétáljuk végig,
majd a következő menüpontokban a Mélyvölgy és a Kisavas pincéit.

NAGY-AVAS  FELSŐSOR:

 

A Nagy-Avas  Felsősor nyugati vége a Hidegsorról indul  ( itt is van pár pince) és a kilátó alatt elhúzódva, mielőtt leérne az avasi temetőbe, kétfelé ágazik : egyenesen tovább a Pázmány soron jutunk le a temetőbe, jobbra a Latabár sor ágazik le.

A Hidegsor felől idegenek, túristák nemigen merészkednek be, mert az első száz méter gyakorlatilag cigánysorrá avanzsálódott borházak, pincék, azonban a Vízművek területe után még megőrizte eredeti szépségének árnyékát.


A Felső soron végig sétálva végig gyönyörű kilátás adódik a városra az öreg gesztenyefák árnyékából.


NAGY-AVAS CSONKA SOR:

A Csonka-sor nevéhez híven egy rövid zsákutca. A Hideg-sorról indul, és talán egyetlen régi pincegádorát leszámítva, kevésbé emlékeztet a régi pincesorokra...   még egy ideig..  mert itt is mindennek lába kél, a környéken szaporodók veleszületett ösztöneinek köszönhetően.
NAGY-AVAS KÖZÉPSOR:

A Nagy-Avas Középsor nyugati vége a Hideg sorról indul, majd pár méter után ketté ágazik. A jobb oldali, fentebbi sor a Középsor, balra az Alsósorra jutnánk.

Sok gazdátlan, szétlopott borház jellemzi, de azért néhol még tartja magát, van élet, hétvégi főzőcskézés, leginkább az avasi temető (városközpont) felé eső végében. Több lépcsősor is visz fel a Felső sorra. Az avasi temető felé eső vége újra összeér az Alsósorral, és innen már Alsósor néven fut le az Avasi temető alsó kapujához.
NAGY-AVAS ALSÓSOR:

A hideg-sorról  "termelői bor"  tábla jelzi az Alsósor és a Középsor kezdetét.
Ez a termelői bor természetesen Miskolc Város Bora, anno 2013 !

Mivel a pincesor két vége a Középsorba ágazik bele, így maga az Alsósor inkább jobban karbantartott borházakkal büszkélkedhet. Az Avasi temető felől, illetve pár méter kezdeti szakasz kihagyásával a Toronyalja utcából is megközelíthető.  Autóval inkább a Hideg sor felől. A pincesort óránként figyelmezteti az idő múlására az Avasi református templom harangtornya. 

A pincesor alatt található a Jézus-Kútja is,
régóta ismert kegyhely a Miskolcon élő emberek számára. Ebből az Avas alatt csörgedező forrásból már az 1600-as években is szomjukat olthatták a Miskolciak és az erre járó megfáradt vándorok.

A kutat a történeti adatok már 1693-ban említik. Emlékét a néphagyománynak köszönheti. A legenda szerint Jézus ivott a forrás vizéből, majd megáldotta azt, és ezután bor folyt belőle.

A hitelesnek tűnő történet az lehet, hogy a forrás fölött lévő pincék egyikében valamelyik borral teli hordó megrepedhetett, és tartalma a Jézus kútján át megjelent, és így néhány napig a kút vize borízűvé változott.

 NAGY-AVAS  LATABÁR SOR:

A Latabár sor több irányból is elérhető:

1) A kilátótól a Bormúzeum udvarán keresztül levezető falépcsőn a Latabár sor közepére jutunk,

2) A kilátótól a régi lépcsősoron lefelé indulva az első elágazás balra. (Jobbra a Lajos sor kezdődik, lefelé tovább pedig már Petőfi sor néven kezdődik pincesor. )

3) Az avasi temetőből a Latabár kriptánál induló Pázmány Péter pincesorn felfelé, a Pázmány sor és a Latabár sor elágazásától kezdve pedig már Nagyavas Felsősor a pincesor neve.

Nem tévedés, a térképen az utcanevek rosszak. 

A fenti leírás a tényleges utcanevek alapján történt, a fotókon is látható módon.

NAGY-AVAS LAJOS SOR és PETŐFI SOR:

Ha a kilátótól lesétálunk a macskaköves úton, (nem a lépcsősoron!) akkor jobbra a teraszok vannak, balra pedig kilátás a városra.
Bal oldalon az első leágazás a Lajos-sor. (a második a Petőfi sor lenne, majd ide érünk vissza.)
A Lajos-soron végig lefelé sétálunk, majd az elágazásban balra nézünk a Kilátó lépcsősorán fölfelé, melynek bal oldalán még van néhány Lajos-sori borház.
Az elágazásban szembe tovább a Latabár-sor kezdődik - de ot már voltunk az előző túránkon.
Az elágazásban jobbra fordulva rátérünk a Petőfi sorra.
Ezen is lefelé sétálunk, míg le nem érünk a Bortanya fölötti útelágazáshoz, innen balra lefelé a Bortanyáig, és jobbra fölfelé tart tovább a Petőfi-sor. Ha végig felsétálunk rajta, kb. 15 méterrel a Lajos-sor elágazása alá érünk.
Itt érdemes megállni mert erről a kis vízszintes térről a Mélyvölgy borházaira nyílik szép kilátás.

Ha tovább sétálunk a Győri sorra, az már a MÉLYVÖLGY. ( Győri sor, Arnóti sor, Zsolcai sor, Csabai sor, Rácz sor, Csáti sor, Sziget sor)

A Mélyvölgy szemben lévő hegyoldalának túloldali lejtője (ami a Mindszenti templom és a Népkert felé néz) rejti a Kisavas pincéit.ccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc

Nagyobb térképre váltás
ccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc

Itt is >  > tovább léphetsz a MÉLYVÖLGY  pincesorainak leírására!

NYELVTAN:

Elvileg az utcanév helyesen a "NAGY-AVAS"  valamelyik sora lenne, 
de némelyik táblán a NAGYAVAS  egybeírva, némelyiken NAGY AVAS -ként különírva szerepel. (Kattints a zölddel jelölt írásmódokra! nézd meg!)

A pincesorok hasonlóan változatosak.
A Felsősor és Felső sor egyaránt előfordul,
a Középsor mindig egybe van írva, de néhol Középsősor -ként egybe írva is megtalálható,

Az Alsósor pedig csak egybeírva található.

A többi sor (Csonka, Petőfi, Latabár, Lajos sor)  pedig külön írva szerepelnek.

Sajnos a régi, fémből készült utcatáblák is egyre inkább fogynak a gyűjtögető életmódot folytató elemek miatt, ezért tervbe vettük hogy ezeket a változatos házszámokat is lefényképezzük majd.