LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Néhány mottó- amit próbálunk betartani:

 

" Veszélyes dolog igaznak lenni olyan dolgokban, amelyekben a hatalmon lévők tévednek."

(Voltaire)

 

- éppen ezért - kijelentő mondatok helyett inkább csak kérdezünk:

 

"Neked, mint kívülállónak, mi a véleményed az intelligenciáról?"
(Sándor György)

 

....és meggondoljuk hogy mit és mennyit iszunk:

"Csak bort iszom!
A víz az nekem nagyon erős ital! Hajókat hord a hátán, gátakat szakít át...." 

(Kabos Gyula)

 

Szabadidőnket pedig inkább a borházban, mintsem a kórházban szándékozunk eltölteni:

 

"Azt hiszem, az egészség fogalmát előbb-utóbb tisztázni kell, de nem az orvosoknak, hanem a költőknek és a gondolkozóknak.

Az orvostudományra ebben a kérdésben nem számíthatunk. Amit a klinikákon egészségnek tartanak, annak fertőtlenítőszaga van. 
Az egészség nem steril.

Az egészségnek gyümölcsillata van, olyan, mint a muskotályszőlő, a fekete hamburgi, a muscat otonel."
(Hamvas Béla)


"Ha megérem és nagyon öreg leszek, de magas koromhoz megkapom azt a nyájas és derűs bölcsességet is, amelyet annyira el kívánok érni, meg fogom írni a magyar borok kimerítő katalógusát, mert ezt megírni nagy-nagy tapasztalat, és még nagyobb nyájasság, derű és bölcsesség nélkül nem lehet.
Remélem, elérem a magas kort és az utolsó években nem kívánok dugáruként semmit sem a hátsó zsebemben a túlvilágra csempészni; remélem akkorra már senkinek sem irigylem ki szájából a falatot és karjából a nőt; nem lesz eldugott bosszúm, nem lesz tartozásom, és nem fogok botorul elmulasztott dolgokon keseregni.
Akkor, igen, akkor megírom a nagy borkatalógust, ízek, illatok, olajok, drágakövek, nők szerint csoportosítva, vidékenként és tájanként és fajtánként és megkeresem az ételt, a legillőbb évszakot, még napszakot is, amelyben inni tehet, hozzá a muzsikát és a vele rokon költőt."Az Avasi Borút Egyesület kiadványa:

A képre kattintva pdf-ben letölthető vagy olvasható

Hiteles forrás a miskolci pincékről:

A képre kattintva pdf-ben letölthető vagy olvasható

A régiségvásárban megmentett 1964-es könyv:

( 6Mb )

A Vasárnapi Újság 1854 - 1921 évi számai a fenti képre kattintva olvashatók.

 

 

Kun Miklós Miskolc város főbírája volt 1841-1844 között. Tehát ezen könyvből biztos információkat kapsz Miskolcról. Egyébként, miskolci polgárhoz méltóan, szőlője és borospincéje is volt az Avason.