LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

 VI. AVASI BORANGOLÁS  kísérő rendezvénye:

..

Részletekért  görgess legalulra !

VI. Avasi Borangolás

2017 május 13.-án szombaton 12:00-tól.

 

6th “Avas” Wine Festival  Location: Miskolc, Avas cellar row

900 cellars and winehouses are located on the north slope of the Avas Hill, in the heart of the city of Miskolc, which is unique in whole Europe. Most of the cellars are 300-400 years old. Two emblematic buildings of Miskolc are also here: the Avas TV tower and the medieval Avas Calvinist Church together with the attached cemetery under historical protection. The 6th “Avas” Wine Festival will be organized on this historic site. Wine will be provided not only by the local producers but also by 55 famous vineries invited from the important wine regions of Hungary, together with 18 delicious food and 26 cozy cellar-bands. More than 35 opened cellars and 48 programs await visitors.

For details, scroll down. 

to look the the last year's event, - click here!

VI. Avasi Borangolás  Miskolc,  avasi pincesor

Európában egyedülálló módon Miskolc város szívében, az Avas hegy északi oldalában körülbelül 900 pince és borház helyezkedik el. Ezek nem ritkán 300-400 évesek. Ezen a történelmi területen kerül megrendezésre az Avasi Borangolás. Az idén ismét várják az Avas pincesorain a borangolókat, a jó bort, jó zenét, jó ételeket kedvelőket. 2017. május 13.-án 12.00-20.00-ig újra birtokba lehet venni az Avas kincset rejtő pincéit, (35 nyitott pince, melynek túlnyomó részét az Avasi Borút Egyesület tagjai nyitnak meg) és vadregényes sétányait. A borokról a helyi gazdákon kívül, Magyarország jelentős borvidékeiről meghívott 55 neves borászat gondoskodik, finom ételeket a város 18 legjobb étterme szállítja és 26  „pince” zenekar biztosítja a legjobb hangulatot az ország boraihoz. A rendezvényhez 48 program társul.

..

..

..

 HELYSZÍNEK:

..

 

2017. Május 3: Avasi fotókiállítás:

 

VI. AVASI BORANGOLÁS kísérő rendezvénye:

..

B.A. fotói:

MINAP.hu fotói:

És akkor lássuk az Avas pincesorain készült fotókat:

Tőlük: Szentmiklósi Magdi Kilencz és Orosz Ila:

Szentmiklósi Magdi Kilencz fotói:

 

Orosz Ila fotói:

 

És a megnyitó beszéd, mely a pincegazdák szívéből szólt:

Tisztelt Egybegyűltek, Kedves Barátaink !


Szeretettel köszöntök mindenkit a Bokályos pince tulajdonosai, az Avasi Borút Egyesület, és valamennyi avasi pincetulajdonos nevében is, hiszen ezen a megnyitó ünnepségen őket is képviselem, az ő nevükben is szólok.

Elmondhatom, hogy nagyon örültünk, amikor hírt kaptunk erről a kiállításról, mert úgy érezzük : a történelmi Avas megérdemli, hogy minél szélesebb nyilvánosságot kapjon, minél több miskolci lakos és városunkba látogató utazó megismerje, vagy legalább tudomása legyen arról, hogy mi is található Miskolc város közepén. Erre az idén immáron hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Avasi Borangolás nagyszerű alkalmat nyújt. A vigasság azonban egyrészt csak az Avas frekventáltabb részeire terjed ki, másrészt pedig a közönség – teljesen érthetően – nem elsősorban a pincesorok kiterjedésére, szépségére, történelmi, turisztikai, építészeti értékére koncentrál, hanem a fimon borokra és étkekre, zenére, nótára, mulatságra.

Reményeink szerint ezzel a kiállítással tovább szélesedik azok köre, akik bepillantást nyernek a dűlők közé, a pincék és a helyi borászkodás világába, és esetleg kedvet kapnak arra, hogy maguk is pincetulajdonosok legyenek. Higgyék el, megéri.

2008. tavaszán lettünk pincetulajdonosok, és azóta szívvel-lélekkel műveljük a pincét, borászkodunk amatőr módon, a magunk – meg családjaink, barátaink – örömére. Nehéz szavakba önteni, mit jelent a tulajdonosoknak a PINCE. Egy zöld oázis a város közepén, menedék a hétköznapok problémái elől, egy darabka történelem, amit mi írunk tovább. A hegy és a pincék lehelete, amit belélegzünk, tradíciók, melyeknek művelői-megőrzői lehetünk, örökségünk, amit kötelességünk megóvni, és tovább adni.

Én magam több mint ötven éve élek az Avason, ismertem akkor is, amikor a panelházak helyén még kertek, szőlők, gyümölcsösök álltak. Úgy érzem, hogy ezzel a pincével lett teljes az „avasiságom”. A gyermekkor játszótere, fiatalságom szórakozó helyei ebben az alakban születtek újjá, itt találtam meg azt a helyet és a hozzá tartozó közösséget, ahol-akikkel érett felnőttként egyszerre játszhatok, szórakozhatok, és szülővárosom értékeinek megőrzője is lehetek. Megtisztelő volt, hogy az avasi pincék közül a mi Bokályos pincék volt az egyik kiválasztott a belső fotózásra. Megtisztelő, hogy megoszthattam Önökkel a pincetulajdonosok gondolatait, és személyes érzéseimet. Köszönjük a bemutatkozási lehetőséget a kiállítást alkotó művészeknek és a szervezőknek, és kívánjuk, hogy tovább szépüljenek a pincesorok, új tulajdonosok vessék meg lábukat és ágyazzák be hordóikat a pincékbe.

Hiszen a Történelmi Avas minden miskolci polgárnak szívügye kell hogy legyen.

(Dr. Vajda Csilla )

..