LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

A barátság három dolgon alapulhat, Arisztotelész szerint:

 

(1) A jón alapuló barátság, ebben az esetben a barátok egymás segítségére vannak. Ez a fajta barátság áll a legmagasabb szinten.

(2) Az élvezet miatt kötött barátság, természetes örömét leli a barátokban;

(3) A haszon végett kötött barátságok, ez áll a legalacsonyabb helyen. A rossz emberek csupán a haszonért barátkoznak.

 

Mi a haszon a „frissebb”  fogalmak szerint?

 „a profit termelése, melynek fedezetét a munkások megfizetetlen munkaerejéből biztosítja.”

 Valamint:

 „A kapitalista gazdaságok növekedését a profit termelése, a tőke felhalmozódások és a bankok hitelei biztosítják, amelyek a gazdaság megtakarításainak összegyűjtésével fedezik az újabb és újabb befektetéseket.”    

( Marx-tól származnak, de ebben igaza van)

Fentiekből következik, hogy a mai világ alapelve, hogy nem szabad kifizetni a dolgozóknak a munkájuk által megtermelt értéket, mert akkor nem keletkezne profit.

Ha nem lenne profit, azt nem lehetne elhelyezni bankokban, hogy kamatoztassák.

Ha nem lenne a bankokban elhelyezve a profit, nem lehetne a dolgozóknak a ki nem fizetett munkabérük helyett hitelt adni, amit kamatostul fizetnek majd vissza azért, hogy megvehessék azokat a termékeket, amit egyébként a munkabérükből vehettek volna meg, ha kifizették volna nekik.

A hitelfelvételt egyre erősebben kell reklámozni, hogy olyan dolgokat is megvegyen a dolgozó, ami reklám nélkül akkor sem jutott volna eszébe, ha megkapta volna a teljes munkabérét. Így még többet lehet termelni, még több profittal, ami még több bankban elhelyezett pénzt eredményez és még több hitelt lehet kihelyezni…

Mivel a felhalmozott hiteleket sohasem lehet teljes egészében visszafizetni, előbb-utóbb jön a válság.

Egy ideig visszaesik az áruk iránti kereslet, mert a szerencsétlen hiteles csak nyögi a hitelt, a korábbi vásárlásokra nem futja neki,  kevesebb az eladott árú, kevesebb a termelés, kevesebb a létfontosságú profit, emiatt a dolgozót (amúgy is csak gond van vele)  elbocsájtják, vagy munkabérét ( mi az hogy kevesli?) csökkentik, hogy azért valami haszna még ilyen rossz időkben is maradjon szegény tőkésnek…. 

Úgy is lehetne fogalmazni, hogy több árút termelnek, mint amennyit a piac felvenni képes. Nem annál többet, mint amennyit a mai emberiség fogyasztani képes volna, (ha megkapná munkája ellenértékét) hanem, mint amennyit megvásárolni képes a profitképzés céljából megkurtított jövedelméből. 

Ahhoz, hogy az alkalmazottakat továbbra is munkára lehessen kényszeríteni, el kell értékteleníteni a megtakarított pénzüket. Ha lehet akkor finoman, szinte észrevétlenül. Erre találták ki az inflációt. Már ha sikerül féken tartani....

Söpörték már az értékpapírokat 90 évvel ezelőtt a New-Yorki-i utcákon....

Állítólag a történelem az élet tanítómestere - mégsem tanulunk belőle.....