LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Lincoln és Kennedy

 

Abraham Lincoln és John Fitzgerald Kennedy életében megdöbbentően sok egyezés volt.

Száz év eltéréssel bár, de mindkettőjüket ugyanabban az esztendőben választották meg: míg Lincoln 1860-ban állhatott az Egyesült Államok élére, addig Kennedy 1960-ban foglalhatta el az elnöki széket.

 

Mindkét államférfit egy déli származású, Johnson vezetéknevű elnök követte, akik száz év eltéréssel jöttek világra: Andrew Johnson 1808-ban, míg Lyndon B. Johnson 1908-ban.

 

A két elnök gyilkosa szintén egy évszázad eltéréssel ugyanabban az évben született (Booth 1839-ben, Oswald 1939-ben), és mindkét merénylő erőszakos halált halt, mielőtt bíróság előtt felelhettek volna tettükért.

Booth egy színházban ölt, és egy raktárban bújt el, míg Oswald egy raktárépületből lőtt, és egy filmszínházban rejtőzött el.

 

Míg Lincoln a Ford színházban lett merénylet áldozata, addig Kennedy egy Ford Lincolnban utazva vesztette életét.

 

Végezetül, Lincoln titkárnőjének vezetékneve Kennedy, míg Kennedy titkárnőjének családi neve Lincoln volt.

 

https://kultura.hu/nyolc-megdobbento/